Crucea de gheaţă, semn de recunoştinţă
De peste 130 de ani, cu două zile înainte de Bobotează, aproape 30 de pompieri şi localnici ai comunei Bosanci se adună la iazul „Parţâc”, pentru a confecţiona cruci de gheaţă cu înălţimi de peste 2 metri, pentru cele trei biserici din comună: Biserica „Sf. Gheorghe”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din satul Cumpărătura, dar şi pentru alte biserici din Suceava.
Sătenii povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci a luat fiinţă formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut atunci un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat.
Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ că prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele.
După ce se scot blocurile de gheaţă, Vasile Spoială, pompierul şef din Bosanci, care de prin anii ’70 se ocupă de organizarea şi „modelarea” crucilor de gheaţă din Bosanci, foloseşte un şablon pentru cruce, spune el, unic în ţară, după care trasează forma crucii. Dacă în trecut, pompierii tăiau gheaţa cu ferăstrăul, astăzi ei folosesc drujba pentru a putea să decupeze mai uşor blocurile de gheaţă din iaz. În afara drujbei, meşterul crucilor de gheaţă foloseşte şi o "cuţitoare" cu care şlefuieşte lucrarea şi-i dă forma finală.
Fabricarea unei cruci de gheaţă durează cam o zi. Cum totul se face afară, oameii îndură un frig cumplit, dar merită, de dragul dragul tradiţiei.
Crucile sunt transportate în curţile bisericilor din comună. Pentru că obiceiul construirii crucilor de gheaţă este legat de formaţia de pompieri din comună, în Bosanci se păstrează tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând şi steagul ce-i reprezintă, împreună cu corul bisericii şi alţi credincioşi, însoţiţi şi de preot, să meargă să sfinţească instituţiile din comună. |
|