BOSANCI TOURS
Bosanci tour

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
 

Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva - Cumpătura

Biserica din Cumpătura a fost construită în anul 1792 în satul Poiana din comuna Brusturi ( judeţul Neamţ) [2], fiind acoperită iniţial cu draniţă. După alte surse, biserica ar fi fost construită în anul 1785.

Satul Cumpărătura se situează la jumătatea distanţei, pe drumul European E85, între localităţile Suceava şi Fălticeni. Localitatea Cumpărătura aparţine de comuna Bosanci, fiind singurul sat din componenţa acesteia. Se numeşte Cumpărătura deoarece suprafaţa de pământ pe care se află satul a fost cumpărată de locuitorii din comuna Bosanci de la boierul Mihail Sturza, proprietarul acestor terenuri, din moşia căruia făceau parte...

Actualmente, biserica este aşezată chiar la marginea şoselei naţionale Suceava - Fălticeni, la km 11 din direcţia Suceava şi la km 12 din direcţia Fălticeni.

Pe tot cuprinsul parohiei Cumpărătura sunt 98 de familii, dintre care 87 ortodoxe, restul de 11 familii fiind de confesiune penticostală. Biserica actuală este de fapt cumpărată din localitatea Poiana Brusturi, din judeţul Neamţ. Bisericuţa veche a fost cumpărată si transportată la Cumpărătura în anul 1948. Biserica a fost demontată, fiind construită din bârne, şi adusă treptat la Cumpărătura împreună cu toate odoarele cu care aceasta era înzestrată. În anul 1950, bisericuţa era deja strămutată complet la Cumpărătura, iar până în anul 1951 a fost ansamblată în întregime, fiind resfinţită în acelaşi an de către Prea Sfinţitul Episcop Partenie Cipron, stareţ al mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou între 1950-1961. Cu timpul i s-au mai adus înnoiri, pentru că fiind din bârne, iarna zăpada viscolită pătrundea cu uşurinţă în biserică. Astfel, biserica a fost îmbrăcată cu scândură pe exterior, iar în interior cu pal. Acoperişul din draniţă a fost înlocuit cu unul din tablă.

Planul de construcţie al bisericii este longitudinal, fără turlă şi este compus din pronaos, naos şi altar, iar la intrare de o mică tindă. Biserica este mică dar situată într-un loc important, vizibilă pentru toată lumea. Nu are pictură, pereţii fiind acoperiţi cu frumoase icoane pe lemn şi sticlă. Catapeteasma este prevăzută cu icoane încrustate, pictate în ulei. Este executată din lemn de brad. Pictura, deosebit de frumoasă, în stil bizantin, este atribuită unui pictor anonim.

 
 
BOSANCI TOURS
Copyright © Fundatia Music Vision
Total vizite: 102581 
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului
Operational Regional si co-finantat de Uniunea Europeana
prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu
pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.